środa, 30 lipca 2014

Pizza z cukinią

Przyznam że rzadko robię pizzę (zawsze pomagałam tacie lub komuś kto robił, to był mój pierwszy raz), a przecież jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka do zrobienia. Ciasto można zagnieść w 5 minut nawet nie brudząc blatu, piecze się jakieś 20 minut. Można ją zrobić ze zdrowych składników, a nawet na odtłuszczonej mozzarelli jak ktoś się bardzo uprze. Pyszna i prosta sprawa. 
Ponieważ uwielbiam cukinię (to moje ulubione warzywo) to od jakiegoś czasu mnie korciło żeby dodać ją do pizzy i w końcu się zebrałam.

Pizza z cukinią

Tak naprawdę najbardziej przydatne z tego przepisu będzie receptura na ciasto i ew. sos. Dodatków możecie użyć jakich chcecie.

Składniki na dwie duże pizze:
Ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki pszennej razowej (można dać oczywiście 500 gram samej pszennej)
- 325 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 7 gram suchych drożdży

1. Do miski wsypujemy drożdże, cukier, wlewamy wodę i oliwę, mieszamy i odstawiamy na jakieś 10-15 minut. Jak nie "ruszą" to się nie przejmujcie, zrobią swoje podczas pieczenia i tak. 
2. Do drugiej, dużej miski przesiewamy mąkę z solą.
3. Do mąki wlewamy zaczyn (drożdże w wodą) i wstępnie zarabiamy widelcem
4. Kiedy składniki się wstępnie połączą, zagniatamy ciasto ręką aż będzie odchodziło od dłoni i odstawiamy je do wyrośnięcia (na ok. 15 minut).
5. Kiedy ciasto zwiększy objętość, polewamy blat łyżką oliwy (nowy trick który zobaczyłam w programie kulinarnym. Kiedy posypujemy blat mąką i zagniatamy na niej ciasto to mąka wnika w ciasto i może być mniej delikatne, w przeciwieństwie do oliwy lub oleju które nadają ciastu delikatności), zagniatamy krótko, dzielimy na dwie, równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na blaty do pizzy.

Sos:
- dwa pomidory (najlepiej takie lekko przechodzone)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
1. Obieramy pomidory ze skórki (albo delikatnie ściągamy skórkę za pomocą noża, albo sparzamy pomidory. Nacinamy delikatnie skórkę na pomidorze i zalewamy go na 3 minuty wrzątkiem. Wtedy skórka łatwo odchodzi) i go siekamy.
2. Na oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pomidory. Kiedy pomidory się lekko rozpadną dodajemy łyżkę koncentratu, przyprawy i chwilę razem podgrzewamy.
3. Jeżeli sos będzie za gęsty dolejcie trochę wody, jeżeli za rzadki to go odparujcie (podgrzewajcie tak długo aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji)

Reszta składników i przygotowań:
- dwie średnie cukinie
- 4 posiekane suszone pomidory
- dwie mozzarelle
- tymianek, bazylia i oregano
1. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
2. Siekamy cukinię na cienkie plasterki (im mniejsza tym lepsza, fajnie żeby była żółta i zielona to będzie bardziej kolorowo)
3. Na tarce ścieramy mozzarellę i mocno ją odciskamy (inaczej podczas pieczenia puści wodę i ciasto namoknie) chyba że kupicie taką specjalną do pieczenia, ona jest sucha
4. Wcześniej przygotowane blaty kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, plasterkami cukinii, suszonymi pomidorami i ziołami (posiekanymi lub nie, jak wolicie)
5. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, na środkowej półce, od góry i od dołu aż góra się ładnie zrumieni.

Skoro już macie przepis na ciasto i sos to kombinujcie ze składnikami. Może następnym razem zrobię śmietanowy sos?
Miłej zabawy w kuchni!

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz