sobota, 19 lipca 2014

Hummus tradycyjny

Zdrowy, o dużej zawartości białka, bardzo ostatnio modny i przede wszystkim pyszny! - hummus. Robię go prawie na każdą imprezę i od czasu do czasu na kolacje. Prosty do zrobienia, tani i sycący. Hummus to przekąska pozbawiona wad. 

Hummus




























Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (może być też czarna ciecierzyca)
- 2 łyżki pasty tahini 
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny (lub limonki)
- sól
- 1 łyżeczkę kminu (przyprawa dzięki której ślinianki szaleją)

Odcedzamy i przekładamy ciecierzycę do miski, dodajemy tahini, oliwę, sok z cytryny, sól oraz kmin i blendujemy na gładką masę. Gęstość hummusu możecie regulować dodając więcej oliwy lub zalewy w której była ciecierzyca. 
Miłej zabawy w kuchni! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz