Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami włoskimi
Składniki na dużą blachę:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- dwie szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 5 jabłek
- dwie garści orzechów włoskich
- 2/3 szklanki oleju lub oliwy
- Obieramy jabłka i kroimy je w kostkę, siekamy orzechy i nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Wybijama jajka i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera.
- Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- Stopniowo dodajemy do jajek mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy olej i ponownie mieszamy.
- Dodajemy pokrojone jabłka, orzechy.
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez pół godziny.
Cynamonowe i pyszne :) Zamiast jabłek można użyć gruszek, a zamiast orzechów włoskich migdałów. Chorowanie od razu staje się łatwiejsze ;)
Miłeś zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz