sobota, 4 października 2014

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami włoskimi

Rozchorowałam się i naszła mnie ochota na coś słodkiego. Wszystkie zapasy słodyczy zostały zjedzone, więc upiekłam szybkie i bardzo proste jesienne ciasto. Zrobienie go zajęło mi 15 minut i akurat wszystkie potrzebne składniki miałam w domu! To było przeznaczenie...

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami włoskimi


Składniki na dużą blachę:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 5 jabłek
  • dwie garści orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki oleju lub oliwy
  1. Obieramy jabłka i kroimy je w kostkę, siekamy orzechy i nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  2. Wybijama jajka i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera.
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  4. Stopniowo dodajemy do jajek mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy olej i ponownie mieszamy.
  5. Dodajemy pokrojone jabłka, orzechy.
  6. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez pół godziny.
Cynamonowe i pyszne :) Zamiast jabłek można użyć gruszek, a zamiast orzechów włoskich migdałów. Chorowanie od razu staje się łatwiejsze ;) 
Miłeś zabawy w kuchni! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz