piątek, 25 lipca 2014

Sałatka na lato

Lato w pełni więc mamy pełny asortyment owocowo - warzywny w sklepach. Okazało się że w Tesco jest duży wybór tańszych owoców które nie rosną w naszym klimacie, a ostatnio oglądany program kulinarny zainspirował mnie do zrobienia świeżej i lekkiej sałatki z grejpfrutem w sam raz na taki gorąc.

Sałatka letnia z grejpfrutem

Bardzo przyjemna propozycja na lunch lub lekki obiad. Połączenie słodkawego i orzeźwiającego w smaku grejpfruta z awokado i słonymi oliwkami jest zaskakująco smaczne i bardzo lekkie (i te kolory!). W końcu kto powiedział że w sałatce muszą być same warzywa? 
Można zjeść samą sałatkę lub (tak jak ja) zjeść ją z grillowaną piersią z kurczaka. Pochrupałam sobie jeszcze do tego indyjski chlebek z ostrymi papryczkami i czarnuszką. Chlebek kupiony, ale pewnie kiedyś zrobię sama i się z Wami podzielę przepisem.






























Składniki na dwie osoby:

- awokado
- grejpfrut różowy
- średnia żółta papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 dużych zielonych oliwek
- średnia/mała czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 krople tabasco


1. Przekrawamy awokado na pół wokół pestki, łyżką wydrążamy miąższ i kroimi go w kostkę. 

2. Paprykę kroimi w takiej samej wielokości kostkę jak awokado.
3. Pomidorki i oliwki kroimi na ćwiartki (jak macie małe oliwki to na pół)
4. Grejpfruta trzeba wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Próbowałam to opisać ale łatwiej będzie jak sprawdzicie jak to zrobić na YouTube. Resztki możecie wycisnąć do sałatki. Sok z grejpfruta zapobiegnie czernieniu awokado.
5. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
6. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i mieszamy. 
7. Polecam posypać to jeszcze posiekaną kolendrą lub pietruszką. Moja balkonowa padła i nie miałam akurat.

Miłej zabawy w kuchni! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz