piątek, 18 lipca 2014

Chłodnik z ogórkami małosolnymi

Jest za gorąco żeby gotować i jeść. Dlatego żeby żołądek się nie buntował postanowiłam zrobić szybki i lekki ogórkowy chłodnik na ten upał. Oczywiście lekko zmodyfikowany. 

Chłodnik ogórkowy z ogórkami małosolnymi




























Składniki na jedną osobę:
- 1 ogórek długi (ok. 200g)
- 200 gram jogurtu (ja dałam jogurt grecki)
- 3 ogórki małosolne
- koperek
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Ogórka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką nasiona. Kroimi miąższ na kawałki, dodajemy jogurt, koperek i miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na grubych oczkach tarki ścieramy ogórki małosolne i dodajemy do chłodnika. I po robocie. 
Zamiast ogórka małosolnego można dodać kiszonego, chłodnik będzie wtedy bardziej kwaskowy i słony.
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz