niedziela, 23 listopada 2014

Sernik ze słodkimi ziemniakami

Może wasze babcie znają i robiły, albo Wy robiliście sernik z ziemniakami. Pierwsza reakcja osób które nigdy nie jadły (albo nie wiedzą że jadły) i pierwsze o tym słyszały jest taka: "Z ziemniakami? Eee... Ale jak to?" No takto! Ziemniaki sprawiają że sernik jest puszysty i wilgotny. Ja idąc tym tropem wpadłam na pomysł żeby dodać słodkiego ziemniaka do sernika. W końcu do deseru słodki ziemniak powinien pasować. I nie pomyliłam się. Uwielbiam jak mi wychodzą eksperymenty kulinarne :D Ale przyznam że batat nie przypomina ani w smaku ani w konsystencji ziemniaka. Bardziej coś pomiędzy dynią a marchewką ;) 

Sernik ze słodkimi ziemniakami

Intuicja mi podpowiedziała, że do batata będą pasowały korzenne przyprawy i tak powstał pomysł żeby zrobić spód z korzennych kruchych herbatników które już same są pyszne. Myślę jednak, że one tutaj zagrały pierwsze skrzypce dlatego chyba spód mógłby być troszkę cieńszy. 



































Składniki: 
  • 500 gram sera ricotta
  • 300 gram ugotowanych i obranych ze skórki batatów
  • 200 gram korzennych herbatników
  • 50 gram masła
  • 50 gram cukru pudru
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy 
  • 5 jaj
  1. Bataty wkładamy do garnka i zalewamy je wodą, lekko solimy i gotujemy je tak długo aż będziecie czuć pod widelcem że są miękkie
  2. Herbatniki rozdrobnić w malakserem i zagnieść z masłem, wygnieść ciastem dno tortownicy. Piec przez 15-20 minut  w 180 stopniach
  3. Ricottę przecieramy przez sitko, tak samo wcześniej obrane ze skórki bataty
  4. Rozdzielamy białka od żółtek. 
  5. Ścieramy skórkę z pomarańczy na najdrobniejszych oczkach tarki, wyciskamy sok i dodajemy do masy serowej
  6. Dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i miksujemy
  7. Ubijamy pianę w białek i mieszamy z masą serową delitaknie, ręcznie
  8. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach
  9. Czekamy aż wystygnie i obkrawamy przeg nożem żeby sernik się nie rozerwał jak będziemy otwierać tortownicę.
  10. Jeżeli sernik jest dla Was za mało słodki można zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny lub limonki.

Jestem o tyle zadowolona że sernik nie jest jakiś przesadnie tłusty. Sam ser ricotta jest bardzo chudy, ponieważ robi się go z serwatki. Jest też dzięki niemu bardzo lekki, puszysty i delikatny. Do spodu dodałam minimalną ilość masła, ale sernik można przygotować bez spodu zapiekając go np. w sufletówkach lub innych małych kokilkach, a zamiast cukru pudru posłodzić go ksylitolem lub stewią i wtedy mamy dietetyczny sernik. 
Da się? Da się! :D
A dodatek pomarańczowej skórki sprawia że sernik smakuje jak święta ;)
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz