czwartek, 24 lipca 2014

Mus czekoladowy ze śliwkami

Potrzebowałam przetestować przepis na mus czekoladowy który chciałam użyć w torcie i wyszły mi takie przepyszne cudeńko. Pojawiły się już pierwsze śliwki więc postanowiłam ich spróbować w tak doborowym towarzystwie jak czekolada.

Mus czekoladowy


Ja zrobiłam mus w rantach cukierniczych bo chciałam sprawdzić jak się będzie sprawdzał w torcie, ale Wy możecie podać go w pucharkach albo miseczkach. Jako że chciałam podać ten mus ze śliwkami to od razu pomyślałam o cynamonie, który do śliwek bardzo pasuje. Wyszedł smak bardziej jesienny niż letni, ale przyprawy do musu można dodawac jakie się tylko chce lub wcale. Zimą np. super będzie pasowała skórka i sok z pomarańczy lub odrobinka chilli.
Mus będzie przygotowany na bazie bezy włoskiej i bitej śmietany. Można go zrobić na zwyczajnie ubitych na sztywną pianę białkach, ale ja w taki upał nie chciałam niczym ryzykować i wolałam zaparzyć białka syropem cukrowym

Składniki na 3 porcje:
- 150 gram gorzkiej czekolady (ok. 60% zawartości kakao)
- 50 gram białek w temp. pokojowej (lepiej się ubijają)
- 20 gram wody
- 70 gram cukru
- 250 ml śmietanki 36% schłodzonej! (powodzenia w ubijaniu ciepłej śmietany)
- duża szczypta cynamonu
- szczypta soli

1. Wlewamy do rondelka wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy powstały syrop do wrzenia, zmniejszamy płomień i mieszamy go poruszając delikatnie rondelkiem. Gotujemy syrop do tzw. próby nitki. 
Próba nitki: Kiedy podniesiemy łyżkę nad rondelek i wylejemy z niej syrop to oprócz skapujących kropel powinna się pojawić taka nitka, jak pajęczyna. Wtedy wiadomo że syrop jest gotowy bez użycia termometru. 
2. W czasie kiedy syrop się gotuje ubijamy na sztywną pianę z białek.
3. Nie przerywając ubijania białek mikserem, wlewamy do nich cienkim strumieniem syrop cukrowy. Cały czas ubijamy aż całość przestygnie.
4. Teraz będziemy rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej. Jeżeli wiecie jak to robić to przejdźcie do kolejnego punktu. 
Wstawiamy rondelek z wodą i czekamy aż się zagotuje. Łamiemy czekoladę na kawałki, kładziemy na rondelek miskę tak żeby nie dotykała wody, wsypujemy do niej czekoladę, dodajemy małą szczyptę soli, szczyptę cynamonu i co jakiś czas mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy miseczkę z rondla. 
5. W osobnej misce ubijamy śmietanę.
6. Do miski z rozpuszczoną czekoladą dodajemy łyżkę piany, łyżkę bitej śmietany i delikatnie łączymy łopatką lub łyżką. Kiedy składniki wstępnie się połączą, łączymy resztę bitej śmietany z pianą z białek i dodajemy to wszystko do wcześniej przemieszanej czekolady. 
7. Jak już wszystko będzie połączone w jednolitą masę to przelewamy mus do pucharków i wstawiamy go do lodówki na jakieś dwie godziny. 
8. Podajemy z owocami lub bez.

Jest to deser wydawałoby się dość pracochłonny, ale mnie zrobienie go zajęło jakieś 20-30 minut. Kwestia wprawy i zorganizowania. Trzeba się z nim obchodzić delikatnie, a efekt będzie tego wart. W smaku jest raczej wytrawny, ale nikt Wam nie broni dodać mlecznej czekolady zamiast gorzkiej. 
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz