wtorek, 18 listopada 2014

Makaron udon z krewetkami

Ostatnio mam fazę na odchudzanie i robię co mogę żeby jedzenie było zdrowe, nietłuste i smaczne. I wiecie co? Nie jest to takie trudne. Wystarczy trochę wyobraźni, inspiracji w internecie i telewizji a nawet przejście się do sklepu i znalezienie czegoś ciekawego i nowego żeby wpaść na jakiś fajny pomysł. 
Mnie zainspirował program Ewy Chodakowskiej na kuchni+. Wiem, wiem, wiele z was jej pewnie nie lubi ale trudno. Tomek Woźniak którego do siebie zaprosiła zrobił bardo fajny makaron pad thai z krewetkami, a jakiś czas temu kupiłam paczkę krewetek w Lidlu i tak czekały aż na coś wpadnę no i jest:

Makaron udon z krewetkami




























Składniki dla jednej osoby: 
  • 10 krewetek
  • 40 gram makaronu udon (lub innego makaronu ;) )
  • 1/3 cukinii (lub pół małej ;) )
  • 10 strączków groszku cukrowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego (da radę bez, może być słodki chilli)
  • 1/2 papryczki chilli
  • szczypior
  • kolendra
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • sok z połowy limonki
  1. Wstawić w garnku wodę na makaron
  2. Posiekać w kostkę cebulę i czosnek w plasterki. Na patelnię z oliwą wrzucić i podsmażyć. Uważajcie! żeby nie przypalić bo będzie gorzkie i niedobre!
  3. Z groszku wyciągnąć włókna (jak z fasolki szparagowej) i dorzucić do cebuli z czosnkiem. 
  4. Cukinię pokroić na pół i na półcentymetrowe plastetki i dorzucić na patelnię
  5. Kiedy woda się zagotuje (solimy wodę) wrzucamy makaron i gotujemy 5 minut aż będzie al dente
  6. Siekamy drobno chilli i wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier, wlewamy sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki i mieszamy aż cukier się rozpuści
  7. Ostatnie wrzucamy krewetki (urwijcie im ogonki) i mieszamy wszystko jakieś 3 minuty aż krewetki będą gotowe (nie trzymajcie za długo bo będą gumiate)
  8. Dodajemy do tego makaron i mieszamy aż pokryje się sosem, przekładamy na talerz
  9. Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne aż lekko się zrumienią i posypujemy nimi makaron
  10. Siekamy szczypior i kolendrę i posypujmy nimi makaron. 

Jest pyszka! Sami widzicie że nie jest tłuste, a jak się boicie glutenu to możecie użyć makaronu ryżowego lub gryczanego. Zamiast krewetek można dać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.

Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz