Mnie zainspirował program Ewy Chodakowskiej na kuchni+. Wiem, wiem, wiele z was jej pewnie nie lubi ale trudno. Tomek Woźniak którego do siebie zaprosiła zrobił bardo fajny makaron pad thai z krewetkami, a jakiś czas temu kupiłam paczkę krewetek w Lidlu i tak czekały aż na coś wpadnę no i jest:
Makaron udon z krewetkami
Składniki dla jednej osoby:
- 10 krewetek
- 40 gram makaronu udon (lub innego makaronu ;) )
- 1/3 cukinii (lub pół małej ;) )
- 10 strączków groszku cukrowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego (da radę bez, może być słodki chilli)
- 1/2 papryczki chilli
- szczypior
- kolendra
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- sok z połowy limonki
- Wstawić w garnku wodę na makaron
- Posiekać w kostkę cebulę i czosnek w plasterki. Na patelnię z oliwą wrzucić i podsmażyć. Uważajcie! żeby nie przypalić bo będzie gorzkie i niedobre!
- Z groszku wyciągnąć włókna (jak z fasolki szparagowej) i dorzucić do cebuli z czosnkiem.
- Cukinię pokroić na pół i na półcentymetrowe plastetki i dorzucić na patelnię
- Kiedy woda się zagotuje (solimy wodę) wrzucamy makaron i gotujemy 5 minut aż będzie al dente
- Siekamy drobno chilli i wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier, wlewamy sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki i mieszamy aż cukier się rozpuści
- Ostatnie wrzucamy krewetki (urwijcie im ogonki) i mieszamy wszystko jakieś 3 minuty aż krewetki będą gotowe (nie trzymajcie za długo bo będą gumiate)
- Dodajemy do tego makaron i mieszamy aż pokryje się sosem, przekładamy na talerz
- Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne aż lekko się zrumienią i posypujemy nimi makaron
- Siekamy szczypior i kolendrę i posypujmy nimi makaron.
Jest pyszka! Sami widzicie że nie jest tłuste, a jak się boicie glutenu to możecie użyć makaronu ryżowego lub gryczanego. Zamiast krewetek można dać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz