Nieskromnie powiem, że jak zaniosłam tą tartę na imprezę, to nawet jej nie zdążyłam spróbować. Kurki w masie serowo-śmietanowej to mało dietetyczne danie, ale składniki tak do siebie pasują że zasmakuje praktycznie wszystkim.
Tarta z kurkami
Ja zrobiłam ją na kruchym spodzie, ale nie widzę problemu w zrobieniu jej np. na spodzie z ciasta francuskiego.
Składnii na 12 kawałków:
Ciasto:
-100 gram schłodzonego masła
- 200 gram mąki
- 3 żółtka
- duża szczypta soli
Farsz:
- 80 gram twardego żółtego sera (może być zwykły żółty ser, ale w Biedronce mozna kupić ser dojrzewający Stary Olender który jest bardzo w porządku)
- 250 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 400 gram kurek (im drobniejsze, tym lepiej)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy schłodzone masło i siekamy tak drobno jak się da. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy do zamrażarki na 10 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy je na grubośc pół centymetra i wylepiamy nim foremkę razem z rantem i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy spód przez 10-15 minut na jasno złoty kolor.
- Myjemy kurki, siekamy w kostkę cebulę i większe grzyby.
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Jak już się trochę zeszkli dorzucamy grzyby i smażymy jakieś 5 minut. Przekładamy do miski.
- Na małych oczkach ścieramy ser, dodajemy do niego śmietanę, sól, pieprz, wcześniej posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajka, i mieszamy. Dodajemy do tego lekko przestygnięte grzyby z cebulą.
- Na lekko przestygnięte ciasto wylewamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy od góry i od dołu na środkowej półce w temp. 180 stopni przez 15-20 minut aż masa stężeje (wystarczy sprawdzić palcem i lekko nacisnąć).
Tłuste, ale pyszne :)
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz