wtorek, 5 sierpnia 2014

Placki z cukinii

Wspominałam Wam że cukinia to moje ulubione warzywo? 
Miłam dużą cukinię i zachciało mi się placków z jogurtowym sosem.

Placki z cukinii


































Składniki na 16 placków:
Placki:
- 1 kg cukinii (żółta, zielona)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 40 gram twardego sera (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Sos jogurtowy:
- 300 gram jogurtu
- 100 ml śmietany (może być sam jogurt)
- ostra papryczka
- szczypta wędzonej papryki w proszku (może być słodka lub ostra zwykła papryka)
- kilka listków pietruszki i mięty

  1. Obcinamy końce cukinii, przekrawamy ją wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona. Resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Nie obieramy cukinii.
  2. Startą cukinię solimy, mieszamy i przekładamy do sitka żeby pozbyć się nadmiaru wody. 
  3. Ścieramy cebulę na papkę (wiem, oczy szczypią ale zaciśnijcie zęby). Można ją też baaardzo drobno posiekać.
  4. Na małych oczkach ścieramy ser. 
  5. Do miski wsypujemy obie mąki, ser, sól, pieprz, wbijamy jajka, dodajemy cebulę i mieszamy. 
  6. Dodajemy do ciasta cukinię i mieszamy ponownie.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką masę i rozprowadzamy tak żeby powstały cienkie, nieduże placuszki. 
  8. W misce mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy posiekane wcześniej zioła i papryczkę, szczyptę papryki i doprawiamy solą i pieprzem.

Są dobra nawet z cukrem, spróbujcie ;) 
Miłej zabawy w kuchni!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz