Miłam dużą cukinię i zachciało mi się placków z jogurtowym sosem.
Placki z cukinii
Składniki na 16 placków:
Placki:
- 1 kg cukinii (żółta, zielona)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 40 gram twardego sera (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Sos jogurtowy:
- 300 gram jogurtu
- 100 ml śmietany (może być sam jogurt)
- ostra papryczka
- szczypta wędzonej papryki w proszku (może być słodka lub ostra zwykła papryka)
- kilka listków pietruszki i mięty
- Obcinamy końce cukinii, przekrawamy ją wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona. Resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Nie obieramy cukinii.
- Startą cukinię solimy, mieszamy i przekładamy do sitka żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Ścieramy cebulę na papkę (wiem, oczy szczypią ale zaciśnijcie zęby). Można ją też baaardzo drobno posiekać.
- Na małych oczkach ścieramy ser.
- Do miski wsypujemy obie mąki, ser, sól, pieprz, wbijamy jajka, dodajemy cebulę i mieszamy.
- Dodajemy do ciasta cukinię i mieszamy ponownie.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką masę i rozprowadzamy tak żeby powstały cienkie, nieduże placuszki.
- W misce mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy posiekane wcześniej zioła i papryczkę, szczyptę papryki i doprawiamy solą i pieprzem.
Są dobra nawet z cukrem, spróbujcie ;)
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz