niedziela, 10 sierpnia 2014

Ciastka ze śliwkami

Szykowałam jedzenie na imprezę urodzinową i tyle już miałam roboty że chciałam zrobić coś szybkiego, wymagającego mało pracy i czasu.
W takich sytuacjach dobrze jest mieć w zamrażarce francuskie ciasto które (nie ma co ukrywać) jest pyszne prawie ze wszystkim. 

Ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami polane czekoladą




































To ile wyjdzie ciastek zależy od tego na jak duże kwadraty pokroicie ciasto. Podaję składniki na 6 osób, ale było takie dobre że i tak było mało)
Składniki:
- dwie paczki ciasta francuskiego (ok 400 gram). Najlepiej kupcie w prostokątnym arkuszu, ja miałam akurat okrągłe i niektóre ciastka były niewymiarowe)
- pół kilo śliwek
- cukier kryształ
- tabliczka czekolady gorzkiej
- jajko
  1. Rozmrażamy ciasto francuskie i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  2. Przekrawamy śliwki na pół lub ćwiartki (zależy od wielkości ciastek) i wyciągamy pestki
  3. W miseczce roztrzepujemy jajko (lub jak ostatnio usłyszałam rozkłucamy, strasznie mi się takie określenie spodobało) i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy je po całej powierzchni ciasta
  4. Nożem lub za pomocą radełka kroimi je na małe kwadraty o wymiarach ok. 5x5 cm
  5. Układamy wykrojone kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Na każdy kwadrat kładziemy śliwkę skórką do dołu
  7. Posypujemy po brzegach cukrem
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od góry i od dołu przez 15 minut w 200 stopniach aż się zrumienią
  9. Po wyjęciu z piekarnika, jak już przestygną polewamy je roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej)
Możecie te ciastka podać w każdymi innymi owocami albo np. posmarować środek słonym kozim serem i na to położyć figę lub śliwkę i podać te ciastka jako słoną przystawkę. Ilość kombinacji jest niezliczona. 
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz