Baba ghanoush, czyli kolejna pyszna arabska pasta którą można przyrządzić na bazie hummusu. Bazowym przepisem na tą przystawkę jest pieczony bakłażan z pastą sezamową tahini. Ja jednak znając upodobania moich znajomych do hummusu, zrobiłam baba ghanoush na bazie z niego.
Pasta z bakłażanem
Składniki dla 6 hummusożerców:
- dwie puszki ciecierzycy
- 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini
- duży bakłażan
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- kumin
- Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni
- Nakłuwamy bakłażana w kilku miejscach nożem lub wykałaczą, kładziemy na blasze i pieczemy ok. 30 minut aż całkiem zmięknie
- Robimy hummus wg przepisu który pisałam wcześniej
- Odstawiamy bakłażana do przestygnięcia. Przekrawamy skórkę i wyjmujemy miękki miąższ. Dodajemy go do hummusu i ponownie miksujemy na jednolista pastę.
Pasta zniknęła zanim zdążyłam powiedzieć baba ghanousch. Lżejsza i delikatniejsza od samego hummusu i generalnie pyszka :)
Można do niej dodać jeszcze np. wędzonej papryki, czosnku lub wielu innych przypraw. Piszę to już chyba przy każdym przepisie: kombinujcie ze smakami!
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz