poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Baba ghanoush

Baba ghanoush, czyli kolejna pyszna arabska pasta którą można przyrządzić na bazie hummusu. Bazowym przepisem na tą przystawkę jest pieczony bakłażan z pastą sezamową tahini. Ja jednak znając upodobania moich znajomych do hummusu, zrobiłam baba ghanoush na bazie z niego. 

Pasta z bakłażanem




























Składniki dla 6 hummusożerców:
  • dwie puszki ciecierzycy
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • duży bakłażan 
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kumin 
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni
  2. Nakłuwamy bakłażana w kilku miejscach nożem lub wykałaczą, kładziemy na blasze i pieczemy ok. 30 minut aż całkiem zmięknie
  3. Robimy hummus wg przepisu który pisałam wcześniej 
  4. Odstawiamy bakłażana do przestygnięcia. Przekrawamy skórkę i wyjmujemy miękki miąższ. Dodajemy go do hummusu i ponownie miksujemy na jednolista pastę.
Pasta zniknęła zanim zdążyłam powiedzieć baba ghanousch. Lżejsza i delikatniejsza od samego hummusu i generalnie pyszka :) 
Można do niej dodać jeszcze np. wędzonej papryki, czosnku lub wielu innych przypraw. Piszę to już chyba przy każdym przepisie: kombinujcie ze smakami! 
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz