Do tej pory dynia była gotowana tylko na słono. Widziałam tyle fajnych przepisów na słodko że nie mogłam się oprzeć żeby nie spróbować klasycznego pumpkin pie. Dodatek cynamonu nadał jej bardzo świątecznego smaku.
Tarta dyniowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 150 gram twardego masła
- 3 łyżki cukru lub cukru pudru
- jajko
- łyżeczka soli
Nadzienie:
- 2,5 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki skondensowanego mleka
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta cynamonu, goździków i imbiru w proszku
- Kroimy masło w kostkę, przesiewamy do miski mąkę. Do mąki dodajemy masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok pół centymetra i wykładamy nim foremkę do tarty. Dociskamy ciasto do foremki, ale! na brzeg zostawiamy centymetr zapasu który może zwisać poza foremkę. Podczas pieczenia kruche ciasto może się obsunąć i wtedy brzeg będzie niższy. W ten sposób brzeg będzie wysoki i równy. Dziurkujemy ciasto widelcem żeby nie urosło.
- Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
- Wcześniej przygotowane puree z dyni ( pół kilograma miąższu z dyni polewamy niedużą ilością oliwy i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze aż zmięknie, a potem miksujemy blenderem) przekładamy do miski, wlewamy mleko, śmietanę, jajka, wsypujemy cukier oraz przyprawy i miksujemy na jednolitą masę.
- Wylewamy masę na wcześniej upieczony spód i pieczemy przez 35 minut w 170 stopniach.
- Mi zostało trochę ciasta, z którego wycięłam ozdoby. Połóżcie je na powierzchni tarty jak już masa się chociaż lekko zetnie i pieczcie aż się lekko zrumienią.
Tartę można podać z bitą śmietaną z nutką skórki cytrynowej.
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz