Dyniowy hummus
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 400 gram upieczonej do miękkości z odrobiną oliwy dyni
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka soli (dosypujcie po trochu i próbujcie czy jest wystarczająco słone)
- czarnuszka (!) dodałam ją żeby ładnie wyglądało zdjęcie i okazało się że ta przyprawa super do tego pasuje
- 2 łyżki pasty tahini
- 1-2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku (bo katary szaleją i trzeba się bronić)
- Dynię kroimi na czątki, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy do miękkości w 250 stopniach (ok. 20 minut)
- Ciecierzycę odcedzamy przesypujemy do miski
- Wyjmujemy dynię (dyni hokkaido nie trzeba po upieczeniu obierać, jeżeli użyliście innej to musicie odciąć skórkę) i dodajemy ją do ciecierzycy
- Dosypujemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny, tahini, oliwę i miksujemy blenderem na gładką masę
- Tyle! ;)
Hit jesieni na chłodne wieczory.
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz