sobota, 25 października 2014

Pierogi z dynią, jarmużem i kaszą gryczaną

Chodziłam po sklepie nie wiedząc na co mam ochotę i nagle mój wzrok natknął się na paczkę zielonego jarmużu. Nigdy go nie jadłam, a tym bardziej nie gotowałam, ale kupiłam, wsadziłam do lodówki i czekałam na inspirację. 
Ostatnio mam fazę na dynię, więc nie zdziwiłam się jak przyśniło mi się danie które było połączeniem dyni z jarmużem. Postanowiłam zaufać intuicji i spróbować co z tego wyniknie.

Pierogi z dynią, jarmużem i kaszą gryczaną




























Składniki na 35 pierogów:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka wody
  • jajko
  • szczypta soli
Farsz:
  • kilogramowa dynia hokkaido (lub jakaś inna, ma być kilogram miąższu)
  • 3 duże garście liści jarmużu
  • 150 gram boczku wędzonego na zimno (to chyba dlatego wyszły takie dobre ^^ ciężko coś zepsuć jak ma w sobie wędzony boczek)
  • cebula
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • pieprz, sól
  • tabasco 
  • cząber (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  1. Kroimy dynię na małe kawałki (im mniejsze tym szybciej się upiecze), układamy na blasze wyłożonej papierem, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy aż zmięknie
  2. Do rondelka wsypujemy kaszę, wlewamy 3 łyżki oliwy i podprażamy chwilę. Po jakiś 2-3 minutach zalewamy ją wodą, solimy, przykrywamy i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 10-15 minut).
  3. Boczek siekamy w drobną kostkę i na łyżce oliwy podsmażamy (robimy z niego pyszne skwarki) 
  4. Skwarki przekładamy do miseczki i na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy posiekane w cienkie paski liście jarmużu (jeżeli jarmuż nie jest młody to odrywamy liść od łodygi i ją wyrzucamy)
  5. Kroimy cebulę w kostkę i podduszamy na oliwie aż zmięknie.
  6. Siekamy cząber
  7. Do malaksera wkładamy upieczoną do miękkości dynię i miksujemy ją na pastę. Przekładamy ją do miski i dodajemy do niej kaszę, jarmuż, skwarki, cebulę, przyprawy wedle uznania (wyciskamy lub siekamy czosnek) i mieszamy
  8. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy
  9. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sypiemy sól, robimy dołek i wbijamy w nie jajko. Zagniatamy podlewając stopniowo wodą. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne ale delikatne
  10. Odkrawamy kawałek ciasta i na podsypanym blacie wałkujemy na grubość 2-3 mm. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zalejamy. Uważajcie żeby nie pobrudzić farszem brzegu pieroga bo będzie wam potem ciężko zakleić. 
  11. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku aż wypłynął na powierzchnię + ok. 1 minuty.
Moim domownikom bardzo smakowały :) Gładki, spajający wszystkie składniki, słodkawy smak dyni, pyszne skwarki, jarmuż o kapuścianym smaku i lekko strzelające ziarenka kaszy gryczanej okazały się świetnym połączeniem. Polecam zjeść z kwaśną śmietaną z czosnkiem - pycha! 
Wegetarianie mogą po prostu usunąć boczek ;) 
Morał na dzisiaj: czasem warto zaufać intuicji. 
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz