Ostatnio mam fazę na dynię, więc nie zdziwiłam się jak przyśniło mi się danie które było połączeniem dyni z jarmużem. Postanowiłam zaufać intuicji i spróbować co z tego wyniknie.
Pierogi z dynią, jarmużem i kaszą gryczaną
Składniki na 35 pierogów:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody
- jajko
- szczypta soli
Farsz:
- kilogramowa dynia hokkaido (lub jakaś inna, ma być kilogram miąższu)
- 3 duże garście liści jarmużu
- 150 gram boczku wędzonego na zimno (to chyba dlatego wyszły takie dobre ^^ ciężko coś zepsuć jak ma w sobie wędzony boczek)
- cebula
- szklanka kaszy gryczanej
- 1,5 szklanki wody
- pieprz, sól
- tabasco
- cząber (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- Kroimy dynię na małe kawałki (im mniejsze tym szybciej się upiecze), układamy na blasze wyłożonej papierem, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy aż zmięknie
- Do rondelka wsypujemy kaszę, wlewamy 3 łyżki oliwy i podprażamy chwilę. Po jakiś 2-3 minutach zalewamy ją wodą, solimy, przykrywamy i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 10-15 minut).
- Boczek siekamy w drobną kostkę i na łyżce oliwy podsmażamy (robimy z niego pyszne skwarki)
- Skwarki przekładamy do miseczki i na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy posiekane w cienkie paski liście jarmużu (jeżeli jarmuż nie jest młody to odrywamy liść od łodygi i ją wyrzucamy)
- Kroimy cebulę w kostkę i podduszamy na oliwie aż zmięknie.
- Siekamy cząber
- Do malaksera wkładamy upieczoną do miękkości dynię i miksujemy ją na pastę. Przekładamy ją do miski i dodajemy do niej kaszę, jarmuż, skwarki, cebulę, przyprawy wedle uznania (wyciskamy lub siekamy czosnek) i mieszamy
- Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, sypiemy sól, robimy dołek i wbijamy w nie jajko. Zagniatamy podlewając stopniowo wodą. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne ale delikatne
- Odkrawamy kawałek ciasta i na podsypanym blacie wałkujemy na grubość 2-3 mm. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zalejamy. Uważajcie żeby nie pobrudzić farszem brzegu pieroga bo będzie wam potem ciężko zakleić.
- Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku aż wypłynął na powierzchnię + ok. 1 minuty.
Moim domownikom bardzo smakowały :) Gładki, spajający wszystkie składniki, słodkawy smak dyni, pyszne skwarki, jarmuż o kapuścianym smaku i lekko strzelające ziarenka kaszy gryczanej okazały się świetnym połączeniem. Polecam zjeść z kwaśną śmietaną z czosnkiem - pycha!
Wegetarianie mogą po prostu usunąć boczek ;)
Morał na dzisiaj: czasem warto zaufać intuicji.
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz