sobota, 20 września 2014

Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym

Też tak czasem macie, że wychodzicie z domu, bierzecie głęboki oddech i po prostu czujecie w powietrzu że zmienia się pora roku? Wywąchałam już jesień i naszła mnie ochota na jakąś jesienną, zawiesistą i rogrzewającą zupę. Nie jest co prawda zimno, ale tak mi się jakoś zachciało. Dyń jest teraz pełno, więc kupiłam jedną malutką w sam raz na zupę dla jednej osoby. A dodatek soku pomarańczowego? Stał obok i pomyślałam - czemu nie? Kolorystycznie pasują, to może i smakowo się jakoś dopasują i opłaciło się.

Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym

Składniki:
  • mała dynia (ok. 1,5 kg)
  • oliwa z oliwek
  • 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty)
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 200 ml wody
  • curry
  • tabasco
  • gałka muszkatułowa
  • cynamon
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  2. Kroimy dynię na ósemki lub drobniej np. w kostkę, 
  3. Układamy dynię w blaszce, polewamy oliwą, solimy i pieczemy ok. 30 minut aż zmięknie (sprawdźcie widelcem czy jest już gotowa, widelec powinien wchodzić i wychodzić gładko)
  4. Po upieczeniu obieramy (dużo łatwiej odchodzi, niż przy obieraniu surowej dyni)
  5. Obraną dynię przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę
  6. Dolewamy sok, wodę i śmietanę.
  7. Doprawiamy. Wiem że nie napisałam ile nasypać, przyznam że mam z tym problem. Zawsze robię to na czuja i próbuję. Mniej więcej wsypałam 3 łyżeczki curry, 5 kropel tabasco, starłam na tarce 1/4 gałki muszkatułowej, szczyptę cynamonu i kurkumy. Dodawajcie przyprawy po trochu i próbujcie, bo każdy ma inny gust i nie każdemu może smakować tak mocno doprawiona zupa.
  8. Miksujemy ją za pomocą blendera (jak nie macie blendera, to możecie przetrzeć dynię przez drobne sitko. Dynia powinna być tak miękka że nie powinno być z tym problemu)
  9. Zagotowujemy (uważajcie, bo zupy krem potrafią paskudnie pryskać i parzyć)
  10. Podajemy z prażonymi pestkami dyni (na suchej lub na patelni z odrobiną oliwy podprażamy pestki) i polewamy odrobiną oliwy. Można dać też łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu.




1 komentarz :