poniedziałek, 29 września 2014

Drożdżówki

Zaczął się nowy semestr mojego kursu cukierniczego (tak, w maju przyszłego roku jak zdam egzamin będę miała tytuł cukiernika ;) ) i na pierwszy ogień poszły drożdżówki z kruszonką. Proste i szybkie do zrobienia. Zawsze się bałam jak robiłam drożdżowe ciasto że mi nie wyjdzie, że drożdże nie podniosą ciasta i będzie gniot, ale jeżeli będziemy się trzymać kilku ważnych zasad to nie ma opcji żeby nie wyszło. 

Drożdżówki z kruszonką

Składniki:
  • 400 i 80 gram mąki
  • 180 ml mleka
  • 50 i 40 gram masła
  • 50 gram cukru 
  • 40 gram drożdży
  • 2 jajka
  • 40 gram cukru pudru

  1. Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej (jak będzie za gorące, to zabijecie drożdże i będzie Wam głupio), wsypujemy połowę cukru, rozkruszamy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Właśnie zrobiliśmy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie powinna się pojawić pianka - to znaczy że drożdże wzięły się do roboty i zaczęły wcinać cukier. Jeżeli nic się nie zmieniło, a mleko było w odpowiedniej temperaturze, to znaczy że macie jakieś trefne drożdże. Nie ma tragedii, trzeba kupić nowe. To się zdarza
  2. Przesiewamy do miski ok. 380 gram mąki, dodajemy cukier. W mikrofali lub w rondelku rozpuszczamy masło. 
  3. Do miski z mąką wlewamy rozczyn, wbijamy jedno jajko i za pomocą łyżki, widelca lub ręką wstępnie mieszamy. Potem zagniatamy ciasto ręką. Na tym etapie wlewamy masło. Również musi być letnie, bo jak będzie za gorące to znowu narazimy życie drożdży i nici w puchatości bułeczek. Ponownie zagniatamy aż masło się połączy z ciastem.
  4. Zostawiamy ciasto w misce, posypujemy je niewielką ilością mąki, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut aż urośnie. Będzie takie ładne i delikatne... Czysta magia. 
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Stolnicę posypujemy resztą mąki, wykładamy na nią ciasto i dzielimy ciasto na 10 równych części (kęsów), formujemy bułeczki i układamy na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  6. Z 80 gram mąki, 40 gram cukru pudru i 40 gram masła zagniatamy kruszonkę. 
  7. Roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy bułeczki, a potem kładziemy na nie kruszonkę.
  8. Pieczemy przez 20 minut aż będą miały złoto-brązowy kolor.
Drożdżówki wydzielają taki zapach, że domownicy dostają ślinotoku już w połowie pieczenia. Do zdjęcia udało mi się uratować tylko trzy bułeczki. Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe same lub z domowym dżemem. Pychota w czystej, drożdżowej postaci!
Miłej zabawy w kuchni! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz