poniedziałek, 8 września 2014

Sernik chałwowo-czekoladowy

Kiedy wymyślam nowy przepis, to niestety często rzeczywistość ściąga mnie na ziemię razem z moimi wyobrażeniami. Realizacja nie idzie mi tak łatwo jak myślałam że pójdzie, zupełnie inaczej wygląda i często niestety też smak nie jest taki zachwycający jak się spodziewałam po nowych połączeniach znanych smaków.
W tym wypadku tylko robienie tego sernika nie było tak łatwe jak myślałam, chciałam też żeby wyglądał trochę inaczej, ale nie wyszło źle. Za to smakowo wyszedł tak dobrze jak sobie wyobrażałam.
W promocji kupiłam chałwę i orzechy nerkowca jeszcze nie wiedząc co chcę z nich zrobić. Potem dopiero wszystko się złożyło w jedną smakowitą całość jak przyszłam do domu. Często tak mam że jeszcze nie wiem co konkretnego zrobić z danych składników i potem wpadam na jakiś pomysł. Tym razem padło na....

Chałwowo-czekoladowy sernik na spodzie z orzechów nerkowca




























Chciałam zrobić jeden duży sernik, ale okazało się że mam zepsutą blaszkę dlatego podam wam składniki na dwie małe blaszki.
Składniki:
  • 400 gram orzechów nerkowca
  • 100 gram miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • 1 kg sera twarogowego mielonego
  • 7 jajek
  • 500 gram chałwy waniliowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  1. Orzechy wysypujemy i podprażamy na suchej patelni aż lekko się zrumienią
  2. Wsypujemy je do malaksera, dodajemy masło, cukier, mąkę, sól i miksujemy aż orzechy się mocno rozdrobnią. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dno blaszek wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy po równo do każdej z nich orzechy i ugniatamy ręką aż powstaną zwarte spody. Pieczemy je ok. 10 minut aż się zrumienią, wyciągamy z piekarnika.
  4. Do rondelka wkładamy rozdrabnioną w palcach chałwę, dodajemy 3 łyżki wody i podgrzewamy aż chałwa się rozpuści.
  5. Do sera wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę, dodajemy powoli rozpuszczoną chałwę (jeżeli zrobią się grudki, to przecieramy masę przez sito, nie ma tragedii). Inny sposób którego możecie spróbować to połączyć najpierw jajka z chałwą malakserem bez jej wcześniejszego podgrzewania i potem tą masę połączyć z serem za pomocą miksera. Ja sobie wymyśliłam że zrobię ten sernik jak sernik z białą czekoladą, dlatego rozpuściłam chałwę.
  6. 2/3 masy rozlewamy na podpieczone spody.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy ją do 1/3 masy która została.
  8. Dolewamy czekoladową część do foremek i robimy wzorki za pomocą patyczka
  9. Pieczemy sernik w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Sernik wyszedł nie za słodki i lekko wytrawny przez dodatek gorzkiej czekolady.
Eksperymentalny przepis, jak następnym razem będę robić to spróbuję go dopracować i podzielę się oczywiście obserwacjami.
Miłej zabawy w kuchni!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz