W maju brałam udział w konkursie Kuchni plus na tort urodzinowy Jamiego Olivera. Walka była zacięta. Było dużo ładnych tortów i ciekawych przepisów.
Zwycięski przepis został zaprezentowany na łamach magazynu "KUKBUK" w specjalnej sesji fotograficznej i na fanpage'u Jamiego Olivera na facebooku, pięciu finalistów wygrało zestawy kuchenne od Jamiego Olivera, a pierwsze 10 miejsc z największą ilością punktów wygrało książkę 15 minut Jamiego i ceramiczną foremkę Villeroy&Boch.
Ja zajęłam 8 miejsce i niedawno przyszła do mnie paczka z nagrodą :)
Chętnie podzielę się z Wami przepisem na konkursowy tort.
Konkursowy tort bazyliowo-truskawkowy
Biszkopt:
- 6 jaj
- 250 g cukru kryształ
- 170 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- Jaja ubić z cukrem.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać.
- Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20-30 minut.
- Odstawić do wystygnięcia i przekroić na 4 równe blaty.
- 750 g mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- duży pęczek bazylii
- szczypta soli
- laska wanilii
- Oberwać liście bazylii i zmiksować blenderem (lub bardzo drobno posiekać) z 2-3 łyżkami mascarpone, cukrem i szczyptą soli.
- Resztę macarpone wyłożyć do miski i dodać do niego mascarpone z bazylią i dokładnie wymieszać.
- Przekroić wanilię i wydłubać pestki.
- W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę z wanilią.
- Bitą śmietanę dodawać delikatnie i stopniowo do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone.
- 800 g jogurtu greckiego
- 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- starta skórka i sok z połowy limonki lub cytryny
- Jogurt wylać na wyłożone ręcznikiem papierowym sito i odstawić na noc do lodówki aby odciekł nadmiar wody.
- Przełożyć odciśnięty jogurt do miski, dodać cukier puder, skórkę i sok z limonki i wymieszać.
- ok. 400 ml szampana
- 3-4 łyżki soku truskawkowego
- dwie-trzy duże garście truskawek
- liście bazylii
- garść truskawek w sosie balsamicznym (truskawki zalać 7-8 łyżkami sosu balsamicznego i odstawić na godzinę)
- szklanka pokrojonych na plasterki truskawek
- Blaty nasączyć i przełożyć kremem z bazylią.
- W środkowej warstwie ułożyć dodatkowo plasterki truskawek.
- Tort pokryć kremem jogurtowym.
- Ozdobić świeżymi truskawkami oraz tymi w sosie balsamicznym i liśćmi bazylii.
- Można dodatkowo, delikatnie pokropić truskawki sosem balsamicznym.
Ponieważ sezon na truskawki już minął, może wymyślicie jakie inne owoce by pasowały do kremu z bazylią :)
Miłej zabawy w kuchni!
Torty to moja największy niewypał w kuchni ;/ nigdy dobry biszkopt nie wyjdzie, a o kremie nawet nie mówię :) Twój prezentuje się pięknie i na pewno skorzystam w przyszłości z kremu na babeczki - to akurat mi wychodzi jak ulał :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Mam przepis na biszkopt który zawsze wychodzi, napiszę go przy następnym przepisie na tort ;)
Usuń