piątek, 19 września 2014

Konkursowy tort bazyliowy

W maju brałam udział w konkursie Kuchni plus na tort urodzinowy Jamiego Olivera. Walka była zacięta. Było dużo ładnych tortów i ciekawych przepisów. 
Zwycięski przepis został zaprezentowany na łamach magazynu "KUKBUK" w specjalnej sesji fotograficznej i na fanpage'u Jamiego Olivera na facebooku, pięciu finalistów wygrało zestawy kuchenne od Jamiego Olivera, a pierwsze 10 miejsc z największą ilością punktów wygrało książkę 15 minut Jamiego i ceramiczną foremkę Villeroy&Boch.
Ja zajęłam 8 miejsce i niedawno przyszła do mnie paczka z nagrodą :)
Chętnie podzielę się z Wami przepisem na konkursowy tort.





















Konkursowy tort bazyliowo-truskawkowy


Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 250 g cukru kryształ
  • 170 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  1. Jaja ubić z cukrem. 
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. 
  3. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20-30 minut. 
  4. Odstawić do wystygnięcia i przekroić na 4 równe blaty.
Krem z bazylią:
  • 750 g mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • duży pęczek bazylii
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  1. Oberwać liście bazylii i zmiksować blenderem (lub bardzo drobno posiekać) z 2-3 łyżkami mascarpone, cukrem i szczyptą soli.
  2. Resztę macarpone wyłożyć do miski i dodać do niego mascarpone z bazylią i dokładnie wymieszać. 
  3. Przekroić wanilię i wydłubać pestki. 
  4. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę z wanilią. 
  5. Bitą śmietanę dodawać delikatnie i stopniowo do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone.
Krem jogurtowy:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • starta skórka i sok z połowy limonki lub cytryny
  1. Jogurt wylać na wyłożone ręcznikiem papierowym sito i odstawić na noc do lodówki aby odciekł nadmiar wody. 
  2. Przełożyć odciśnięty jogurt do miski, dodać cukier puder, skórkę i sok z limonki i wymieszać.
Do nasączenia blatów:
  • ok. 400 ml szampana
  • 3-4 łyżki soku truskawkowego
Do przybrania:
  • dwie-trzy duże garście truskawek
  • liście bazylii
  • garść truskawek w sosie balsamicznym (truskawki zalać 7-8 łyżkami sosu balsamicznego i odstawić na godzinę)
Dodatkowo:
  • szklanka pokrojonych na plasterki truskawek
Wykonanie:
  1. Blaty nasączyć i przełożyć kremem z bazylią. 
  2. W środkowej warstwie ułożyć dodatkowo plasterki truskawek. 
  3. Tort pokryć kremem jogurtowym. 
  4. Ozdobić świeżymi truskawkami oraz tymi w sosie balsamicznym i liśćmi bazylii. 
  5. Można dodatkowo, delikatnie pokropić truskawki sosem balsamicznym.
Tort mimo dużej ilości śmietany dzięki bazylii jest orzeźwiający i dość lekki. Samego kremu można użyć np. do babeczek.




























Ponieważ sezon na truskawki już minął, może wymyślicie jakie inne owoce by pasowały do kremu z bazylią :)
Miłej zabawy w kuchni!

2 komentarze :

  1. Torty to moja największy niewypał w kuchni ;/ nigdy dobry biszkopt nie wyjdzie, a o kremie nawet nie mówię :) Twój prezentuje się pięknie i na pewno skorzystam w przyszłości z kremu na babeczki - to akurat mi wychodzi jak ulał :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam przepis na biszkopt który zawsze wychodzi, napiszę go przy następnym przepisie na tort ;)

      Usuń