Dla amatorów klasycznych smaków - krem z gorzkiej czekolady, dla fanów super słodkich deserów - krem z mlecznej czekolady, a dla osób które uwielbiają delikatne w smaku kremy - biała czekolada. Można je połączyć właściwie ze wszystkimi owocami i szczerze mówiąc już nie mogę się doczekać kolejnych okazji i zleceń żeby zrealizować nowe pomysły których mam całą masę :)
Wracając do kursu prowadzonego przez czekoladnika z firmy Belcolade. Dowiedziałam się wielu cennych dla cukiernika informacji i wreszcie nauczyłam się temperować czekoladę. Ten proces jest ważniejszy niż myślałam :) jak również bardziej upierdliwy, na szczęście są sposoby jak sobie ułatwić życie, ale jedno jest pewne: zawsze, ZAWSZE będziecie umazani czekoladą. Jakbyście się nie starali to o ile nie weźmiecie prysznica zaraz po zrobieniu tortu, to jeszcze po kilku godzinach znajdziecie krem we włosach, na łokciu albo za uchem. Jeżeli macie kogoś kto może to zlizać to oczywiście nie ma problemu ;)
Tort z musem czekoladowym i wiśniami
Składniki na tort o średnicy 23 cm:
Biszkopt (przepis ze strony Moje Wypieki):
- 6 jaj
- 150 gram cukru
- 115 gram mąki pszennej
- 25 gram kakao
- 40 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła
- Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia
- Rozdzielić białka od żółtek
- Przesiać mąkę z kakao
- Ubić żółtka z połową cukru w jednej misce
- Ubić białka z połową cukru w drugiej misce
- Wmieszać delikatnie ubite żółtka do białek, następnie mąkę z kakao i na końcu masło
- Piec w 180 stopniach aż patyczek po włożeniu w ciasto będzie suchy
Krem:
- 300 gram gorzkiej czekolady
- 450 ml śmietanki kremówki
- 45 gram masła
- Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej w dużej misce
- Ubić śmietanę na sztywno
- Stopniowo i delikatnie po jednej łyżce dodawać śmietanę do rozpuszczonej czekolady i mieszać aż się dokładnie połączą i zużyjemy całą śmietanę.
Dodatkowo:
- słoik dobrego, nieskosłodzonego dżemu wiśniowego
- 50 ml whisky lub spirytusu (opcjonalnie)
- do nasączenia biszkoptu: poncz z jednej mocnej kawy, 50 ml whisky i dwóch łyżeczek cukru
Wykonanie:
- Przekrawamy biszkopt na pół
- Spód nasączamy połową ponczu
- W miseczce mieszamy dżem z alkoholem
- Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i pokrywamy biszkopt równą warstwą z połowy kremu i dodatkowo na tej warstwie kremu robimy obwódkę na brzegu aby stworzyć "miejsce" na dżem z alkoholem, jak na zdjęciu (tutaj akurat prostokątnym ale zasada ta sama)
- Kładziemy drugą połowę biszkoptu, nasączamy ją resztą ponczu i pokrywamy wszystko kremem, wygładzamy i ozdabiamy :)
Tort jest nie za słodki i... po prostu pyszny :D Czekolada z wiśniami to samograj, ciężko zepsuć deser o tym smaku. Krem (właściwie mus) jest bardzo trwały po schłodzeniu więc idealnie się nadaje na torty które chce się gdzieś zawieść, nie ma opcji że krem wypłynie, można dać go grubą warstwę i nic się z tortem nie stanie :)
Niestety nie udało mi się pokazać jak wygląda tort z środku bo oba były robione na "wynos".
Popełniłam jeszcze taki tort na zamówienie dla koleżanki dla jej narzeczonego - fana Star Wars. Czekolada to bardzo wdzięczny składnik jeżeli chodzi o ozdoby i na pewno jest zdrowsze i smaczniejsze niż masa cukrowa.
Miłej zabawy w kuchni! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz