Karykatura wrapów biorących udział w bitwie rapowej zainspirowała mnie do zrobienia swoich. W wersji dietetycznej. I nie, nie będzie to przepis "kupcie tortille". Zrobimy tortille sami! I to ze szpinakiem! A do środka damy hummus, serek halloumi i cukinię. Będzie pysznie i zdrowo!
Wrapy z serem halloumi, hummusem i cukinią
Składniki dla dwóch obżartuchów lub dla czterech osób:
Tortille ze szpinakiem:
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 70 gram)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 gram mielonego szpinaku (jeżeli chcecie robić bez, to zamiast szpinaku dodajemy ok. 100 ml ciepłej wody. Dodawajcie stopniowo, regulując w ten sposób konsystencję ciasta)
- 50 ml bardzo ciepłej wody
- szczypta soli
- kilka kropel oliwy z oliwek
Farsz, czyli sałatka:
- 100 gram sałaty lodowej
- 8 pomidorków koktajlowych
- pół ogórka
- pietruszka
- ząbek czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pietruszka
- sól, pieprz do smaku
- 200 gram sera halloumi
- pół średniej cukinii
- łyżka oliwy
Hummus:
- puszka ciecierzycy
- dwie łyżki pasty sezamowej tahini
- sok z połowy limonki lub cytryny
- kumin
- pół łyżeczki soli
- Składniki na tortille wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne i odstawiamy.
- Hummus przygotowujemy wg przepisu który podawałam wcześniej
- Sałatę kroimi w cienkie paski, pomidorki kroimi na pół (może być zwykły pomidor pokrojony w kostkę), ogórka wzdłuż na pół i na plasterki, pietruszkę siekamy. Przekładamy wszystko do miski
- W małej miseczce mieszamy jogurt ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, (ja dodałam przyprawę marokańską w której była m.in. słodka papryka i kumin) i dodajemy ją do sałaty.
- Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i kroimi na plasterki. Podsmażamy na oliwie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser halloumi kroimi w słupki o przekroju 1,5x1,5 cm i kładziemy na grillu. Grillujemy aż się lekko zrumieni (jeżeli nie macie opiekacza ani patelni grillowej to możecie go podgrzać na zwykłej patelnii). Zaletą sera halloumi jest to że się nie topi.
- Rozgrzewamy największą patelnię jaką mamy. Ciasto dzielimy na porcje i każdy z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki, okrągły placek na blacie podsypanym odrobiną mąki. Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy (niekonieczne) i kładziemy placek. Czekamy aż się zrumieni i pojawią bąble i podpiekamy z drugiej strony.
- Do sałatki z jogurtem dodajemy cukinię i mieszamy.
- Tortille smarujemy hummusem, na środku kłądziemy sałatkę i na nią kawałki sera (tak jak na zdjęciu poniżej). Najpierw zaginamy kawałek tortilli od dołu, następnie prawa i lewą stronę. Żeby się nie rozłożył zawijamy go folią aluminiową. Jeżeli dacie mniej farszu to powinno się dać go normalnie zawinąć. Jak to zrobić znajdziecie na pewno na youbute.
![]() |
Zgrillowany ser halloumi |
![]() |
Tak powinno wyglądać przed złożeniem |
Możecie mi nie wierzyć, ale zrobienie tego zajęło mi tylko godzinę.
Jak sami przeczytaliście, jest tam bardzo mało dodatkowego tłuszczu. Sam ser halloumi jest dość tłusty, ale daje się go tylko trochę. Zamiast sera można dać np. grillowanego kurczaka lub indyka.
Jogurt można dać w wersji light i już będzie trochę mniej kalorii. Można też zwiększyć proporcję mąki pełnoziarnistej do zwykłej.
Danie bardzo sycące, zdrowe i smaczne.
Kombinujcie z dodatkami i...
Miłej zabawy w kuchni!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz